Eger

Eger Magyarország műemlékekben gazdag barokk ékszerdoboza. Napjainkban megyei jogú város és az északi régió legjelentősebb idegenforgalmi központja. A város hangulata egyszerre hősies és lenyűgöző, bájos és barátságos. A sok évszázados múltra visszatekintő Egri vár sugározza a hazafiasság és a bátor kiállás üzenetét. A város fejlődésében meghatározó szerepe volt a papságnak, iskolákat, közösségi épületeket, kórházat építettek. A Líceumban található Főegyházmegyei Könyvtárat is Eszterházy Károly püspök alapította.
A város a Mátra és a Bükk hegység között folyó Eger patak völgyében a Bükk nyugati lábánál húzódó dombvidéken fekszik. Tengerszint feletti magassága 180 méter, keleti oldalán emelkedik az Eged és a Várhegy, melyek a Bükk délnyugati nyúlványát alkotják.
Eger török kézre kerülése után 91 évig a oszmán birodalom része és egy vilájetnek (közigazgatási egység) a központja lett. A város 1687 decemberében szabadult fel a török uralom alól.
Eger életében a XVIII. század a virágzás, a fellendülés időszaka volt. Eger püspökei, különösen Barkóczy Ferenc és Eszterházy Károly, akik kialakították Eger ma is látható barokk városképet.

Tourinform Eger


varos.eger.hu/

36-517 715

További látnivalók

Edelény

Közel 10 ezer lelkes kisváros gazdag történelmi múlttal, értékes műemlékekkel, a Bódva völgye kapujaként gyönyörű természeti környezettel várja az érdeklődőket.

Nekézseny – Szeleczki Zita emlékház

Az 1999-ben elhunyt művésznő 90. születésnapja (2005. április 20.) alkalmából 2005. május 28-án a Borsod megyei Nekézsenyben avatták fel a Szeleczki Zita Emlékházát.

Dédestapolcsány

Dédestapolcsányt délről a Bükk-hegység, a Bükki Nemzeti Park, északról a Lázbérci-tó és Tájvédelmi Körzet határolja, a Bán-patak völgyének csodálatos környezetében fekszik.