Több mint mozi

Sikeresen zárult a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark (NFÉ) 2021/2022-es vetítéssorozat az „NFÉ – Filmklub több mint mozi” címmel megrendezett program, ahol olyan kortárs-, és filmtörténeti alkotásokkal ismerkedhettek meg a nézők, melyek jól reprezentálják a filmművészet műfaji sokszínűségét, emellett motiválnak, inspirálnak, és közös beszélgetésre ösztönöznek. A Fórum Hungaricum, mint az NFÉ üzemeltetője hisz abban, hogy a mozi ereje olyan területen is képes változásokat hozni, mint Ózd városa és a városhoz kapcsolódó agglomeráció.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott filmklubsorozat csak elnevezésében kapcsolódott a mozi és a filmklub világához, mert, ahogy a program is ígérte, több volt, mint mozi. Ádám Eszter vezetésével az NFÉ csapata és a filmklub moderátora, Teszler Tamás, igyekeztek kihasználni a különleges helyszín, az NFÉ nyújtotta adottságokat, így a filmvetítések hol a hatalmas kertben, hol a csarnoktérben, hol a bemutatótérben kerültek megrendezésre. A helyszínt az évszakhoz, a hangulatot a filmhez igazították, hiszen a program, több volt, mint mozi. A nézők filmvetítésre érkeztek, de szinte azt érezhették, hogy egy hatalmas baráti társaság gyűlt össze, hogy közösen töltsön el egy izgalmas és kellemes délutánt.

  • Az NFÉ – Filmklub több mint mozi programsorozatunk sikere az elmúlt hat év közönség-, és közösségépítésének is köszönhető. Az Ózdon működő egyesületekkel, és intézményekkel folyamatos a kapcsolatunk, rendszeresen látogatják a filmprogramjainkat, a kulturális rendezvényeinket – nyilatkozta Ádám Eszter, az NFÉ vezetője. A program összeállításakor olyan színes és változatos vetítéssorozatot terveztünk, amelyekkel olyan a szervezeteket szólítottuk meg, mint az Ózdi Természetjárók Egyesülete, a Szívklub (Szívbetegek Egyesülete), amely a város egyik legrégebben működő és egyik legnagyobb taglétszámú civil szervezete, vagy az Ózdi Nyugdíjas Klub, valamint a szintén a városban működő Képzőművészeti Egyesület. Évek óta folyamatos az együttműködésünk az oktatási intézményekkel is, a diákok hol az osztályaikkal, hol a szüleikkel jönnek el hozzánk. A klub célja az volt, hogy ezt a kialakult kapcsolatot tovább erősítsük, és egyúttal bővítsük a kört. Ahogy az a helyi-, és megyei rendőrség esetében történt a nekik szervezett vetítéssel és az azt követő beszélgetéssel. Hogy számos esetben a beszélgetések késő délutánokba nyúltak, az a moderátorunknak, Teszler Tamásnak köszönhető.
  • Teljes mértékben pozitívak élményeim a filmklubbal kapcsolatban – tette hozzá Teszler Tamás, a filmklub moderátora. Az NFÉ – Filmklub több mint mozi számomra azért jelentett különlegességet, mert egy filmklubvezetőnek ritkán adódik olyan lehetősége, ahol csak a beszélgetésre kell koncentrálnia, és a filmprogram összeállítását, a szervezést, a közönséggel való kapcsolattartást egy másik csapat végzi. Ebben az esetben az feladatom „mindössze” az volt, hogy izgalmas és tartalmas beszélgetéseket alakítsak ki ott, ahol jó program, jó helyszín és jó közönség várt. Tetszett, hogy az NFÉ vezetője, Ádám Eszter nem a hagyományos utat választotta a filmklub közönségének szervezéséhez, hanem kis közösségeket szólított meg, akik valamilyen apropó kapcsán (természetjárók, diákok, képzőművész kör tagjai) érintettek voltak a film témájában. És éppen ez adta meg a beszélgetések esszenciáját. Közvetlen, baráti hangulat alakult ki a vetítéseket követően, amelyben nagy szerepet játszott a magam „kívülállósága”. Ózd városa és az NFÉ helyszíne új terep volt számomra, ezért engem is érdekelt, hogyan működnek a helyi kis csoportok. Őket a filmhez kapcsolódó kommentár érdekelte, én pedig rájuk voltam kíváncsi. Külön izgalmas volt, hogy a közönség minden alkalommal változott, de Ózdhoz vagy a borsodi térséghez kötődött, ami egy erős karaktert adott egy-egy programnak. Kivételes élmény volt a klubot vezetni és, ha lehetőség adódik a folytatásra, örömmel megyek ismét.