Több mint mozi – Filmklub Ózdon a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban

A Nemzeti Filmtörténeti Élménypark (NFÉ), mely az Észak-Magyarországi régió meghatározó kulturális attrakciójának számít, nemcsak megőrzi a magyar és az egyetemes filmtörténet kulturális örökségét, hanem céljául tűzte ki azoknak élményszerű bemutatását is.

A Forum Hungaricum, mint az NFÉ üzemeltetője hisz abban, hogy a mozi ereje olyan területen is képes változásokat hozni, mint Ózd városa és a városhoz kapcsolódó agglomeráció.

A Nemzeti Filmtörténeti Élménypark által szervezett filmklub nem tekinthető hagyományos értelemben vett mozinak és filmklubnak. A filmvetítések hol a csarnoktérben, hol a bemutatótérben, hol pedig a hatalmas kertben zajlanak. A szervezők minden filmvetítésnél változtatják és átalakítják a helyszínt, megteremtve ezáltal a program hangulatát. A nézők sem nézőként érkeznek a vetítésre, hanem baráti társaságként. Az elmúlt évek alatt az NFÉ-ben zajló filmes rendezvények fontos családi és baráti programmá váltak, mely egyszerre jelent szórakozást, társasági eseményt.

 

A Nemzeti Filmtörténeti Élménypark Filmklubja a kialakított tradíciók mellett keresi az állandó megújulást, hogy minél szélesebb körben tudja megszólítani a közönséget. A filmklub erőssége pont abban rejlik, hogy figyelembe veszi a közönsége – életkor szerinti – igényeit. A kortárs filmalkotások bemutatásával nemcsak válaszokat akar adni, hanem elgondolkodtatni, közös beszélgetéseket kezdeményezni.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott filmklubsorozat csak elnevezésében kapcsolódik a mozi és a filmklub világához, mert, ahogy a program is ígéri, több, mint mozi, köszönhetően Ádám Eszter vezette NFÉ csapatának és a filmklub moderátorának, Teszler Tamásnak.